Kiezen voor psychotherapie?


Als ouders zitten jullie met bezorgdheden rond jullie kind en zijn jullie op zoek naar passende begeleiding. Een persoon waar ze hun grote en kleine geheimen aan kunnen toevertrouwen, die hen begeleidt met een groot hart en jullie als ouders mee betrekken in dit proces.

We starten altijd met een intakegesprek. Tijdens dit verkennend gesprek luisteren we allereerst naar je moeilijkheden, bezorgdheden en verwachtingen. We trachten zo zicht te krijgen op wat het probleem precies inhoudt. Samen bekijken we wat de meest aangewezen hulp is.

Dit alles gebeurt in een open en vooral rustige sfeer, waarbij we kwaliteit boven kwantiteit zetten. Het zonder (voor)oordeel kunnen spreken op een plek waar het aangenaam vertoeven is, is essentieel in het herstelproces. Daarna maken wij graag kennis met jullie kind apart. Pas wanneer iedereen zijn buikgevoel goed zit, wordt een therapeutisch proces opgestart. Het is belangrijk dat iedereen zich goed voelt bij ons en bij onze manier van werken.


Over welke thema’s kan het gaan?

Wij merken dat de thema’s die aan bod komen zeer uitlopend zijn. Ook kan een therapieproces onverwachte wendingen aannemen omdat wij gaan kijken naar het échte gevoel dat soms schuil gaat achter hevig gedrag, huilbuien, concentratiemoeilijkheden, enz.

Rouw en verlies
Zelfbeeld/zelfvertrouwen
Trauma
Echtscheiding
Autismespectrumstoornis/ADHD/ADD
Sociale vaardigheden
Maar ook leren leren, studeren, schoolse vaardigheden
….

Metafoor eerste en tweede stoel

De eerste stoel is alles wat we kunnen zien en observeren. Dit is ook vaak hetgeen waar ouders hun kinderen rond aanmelden. Kinderen en jongeren tonen van alles om te signaleren dat het niet goed met hen gaat, dat er iets scheelt en vaak proberen ze dit door signaalgedrag duidelijk te maken aan de omgeving. We gaan het gedrag en gevoel (h)erkennen. We luisteren en geven geen adviezen.

Maar daar stopt het voor ons niet. Wij maken de overstap naar de tweede stoel. Wat is de achterliggende boodschap achter zijn/haar signalen? We gaan aan de hand van levenslijnen, maskers, praatpapieren de achterliggende boodschap samen zoeken. We leren hun signaalgedrag anders te bekijken en zoeken het échte verhaal.

Emotioneel vat

Bij Camaleon zoeken we naar de pure gevoelens. We spreken niet van slechte of goede gevoelens want elk gevoel mag er zijn. We geven het erkenning en gaan het veruiterlijken door hun emotioneel vat te maken.
Het signaalgedrag zijn vaak ontspoorde emoties die zich uiten in bijvoorbeeld moeilijk gedrag, psychosomatische klachten of dwanghandelingen.
We gaan er dieper op in, zoeken naar de oorsprong en leren samen om er op een constructieve manier mee om te gaan.

Scroll naar boven